Kirjailijat ovat tunnetusti rikkoneet rajoja joko omilla teksteillään tai persoonallaan, toisinaan molemmilla. Useat teokset ovat herättäneet erityisesti julkaisuajankohtanaan kohua, ja jakaneet mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Myös jotkut kirjailijat ovat herättäneet paheksuntaa ja myös ihailua joko syistä, joita nykyään emme ymmärrä, tai vain yleisistä käytösnormeista poikkeamalla.
Kirjoja, jotka ovat saaneet aikaan keskustelua
Vuonna 1984
George Orwellin vuonna 1949 ilmestynyt teos oli todellinen sensaatio ja aiheutti maailmanlaajuista kohua. Kirjaa on pidetty yhtenä merkittävimmistä tulevaisuuteen sijoittuvista fiktioista, joka kuvaa totalitaristista, dystooppista yhteiskuntaa. Kirja oli pitkään kielletty Neuvostoliitossa ja muissa valtioissa, joissa sosialismi oli vallalla. Moni koki sen myös varoituksena totalitarismista ja liiallisesta valtion kontrollista.
Sieppari ruispellossa
J.D. Salinger kirjoitti teoksensa kokonaan paikallisella slangilla, mikä ei julkaisuaikana 1961 saanut hyvää vastaanottoa. Kirjasta liikkui myös paljon salaliittoteorioita ja sen väitetään olleen rikollisten suosiossa ja myös yllyttäneen ihmisiä rikoksiin. Samalla teosta on myös ylistetty vaikutusvaltaisena ja merkityksellisenä.
Seitsemän veljestä
Aleksis Kiven klassikoksi noussut teos aiheutti julkaisuaikanaan melkoista pahennusta ja pelkoa moraalisen rappion leviämisestä. Kirjassa kiroillaan, ryypätään ja tapellaan, eli eletään aivan perinpohjaisen suomalaista maatilan elämää omana aikanaan. Moni pelkäsi tällaisen tekstin johtavan jopa sensuuriin ja kirjojen kieltämiseen ja Seitsemän veljestä sai kriitikoilta varsinaista ryöpytystä.
Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa
Hunter S. Thompsonin omiin kokemuksiin paikoin perustuva Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa oli melkoinen lukijamenestys ja samalla erittäin kiistelty kirja. Se on saavuttanut aseman yhtenä aikansa klassikoista ja kuvaa melkoisen graafisella tavalla journalistin ja hänen asianajajansa huumeiden täytteistä työmatkaa. Myös Thompsonin itse kerrotaan olevan melkoinen persoona ja hyvin kiistelty hahmo.
Kravun kääntöpiiri
Henry Millerin vuonna 1934 julkaistu teos jopa kiellettiin aluksi kokonaan sen seksuaalissävytteisyyden ja moraalittomuuden vuoksi. Kirja sijoittuu Pariisiin 1920–1930-luvuille, jolloin Miller itsekin asui kaupungissa. Kirjasta ilmestyi suomennos 1960-luvulla, jolloin Oikeusministeriö aluksi takavarikoi sen epäsiveellisten julkaisujen levittämisen ehkäisyksi. Teos saatiin julkaistua 1970.
Työmiehen vaimo
Minna Canth tuli tunnetuksi naisten oikeuksien puolustajana ja suomalaisena klassikkokirjailijana. Hänen teoksensa työmiehen vaimo kuvaakin melko raa’alla tavalla naisen asemaa 1800-luvun työläisperheessä. Näytelmänä julkaistu teos sai aikaiseksi jopa lakimuutoksen, jossa naimisissa olevan naisen oikeutta omaan omaisuuteen lisättiin, joten kyseessä on ollut todella vaikutusvaltainen teos.
Kirjailijoita, jotka aiheuttivat kohua syystä tai toisesta
Charles Darwin
Harvan ihmisen voidaan sanoa vaikuttaneen luonnontieteisiin yhtä merkittävästi kuin Darwinin, jonka systemaattinen havainnointi matkoiltaan tuotti lopulta teoksen Lajien synty, joka toimi pohjana nykyiselle evoluutioteorialle. Vaikka Darwinin opit ovatkin hieman vanhentuneita nykykäsityksen mukaan, oli hänen tarkkuutensa ja intohimonsa tutkimukseen esimerkillistä. Darwin oli niin omistautunut työlleen, että lähes kaikki muu jäi taka-alalle. Darwin kärsikin kovasta työstressistä erityisesti uransa loppuvaiheessa, mutta hän työsti ajatuksiaan lähes loppuun asti. Moni kyseenalaisti Darwinin opit omana aikanaan, mutta hän uskoi sitkeästi omaan teoriaansa, välittämättä muista.
Oscar Wilde
Oscar Wilde kirjoitti paljon filosofisesti merkittävää ja pohdiskelevaa tekstiä, joka sisälsi myös runsaasti homoeroottisia viittauksia ja asioita, joita hänen aikanaan ei missään tapauksessa sopinut sanoa ääneen. Hän oli kuitenkin yksi viktoriaanisen Lontoon menestyneimpiä kirjailijoita ja arvosteli koko elämänsä yhteiskunnan ahdasmielisyyttä ja tekopyhyyttä. Valitettavasti viktoriaaninen yhteiskunta ei hyväksynyt Wilden seksuaalista suuntautumista ja hänen kohtalokseen koitui suhde lordi Alfred Douglasiin. Hänet tuomittiin pakkotyöhön, josta vapauduttuaan hän menetti omaisuutensa ja kuoli muutamia vuosia myöhemmin Pariisissa syrjittynä ja rahattomana.
J.D. Salinger
Sieppari ruispellossa aiheutti julkaisunsa aikana kohua, mutta myös teoksen kirjoittaja on onnistunut herättämään kylmiä väreitä joissakin henkilöissä. Salinger tunnettiin muun muassa mieltymyksestään nuoriin tyttöihin ja 50-vuotiaana hänellä olikin teini-ikäinen tyttöystävä. Kirjailija myös suhtautui vieraisiin melko penseästi ja muun muassa uhkaili aseella ovelleen saapunutta Punaisen Ristin rahankerääjää.
Karl Marx
Harva ihminen voi sanoa toimineensa kokonaisen aatesuunnan esikuvana, mutta Karl Marxin kommunistinen manifesti ja siitä seurannut marxismi levisi hyvin laajalle. Marx oli vallankumouksellinen hahmo, joka kritisoi avoimesti yhteiskuntaa ja sen rakenteita. Hän sanoi rohkeasti ääneen asioita, joista monet valtaapitäviä pelkäävät vaikenivat ja tulos on nähtävissä kautta historian.
Ernest Hemingway
Hemingwayta pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä kirjailijoista, mutta henkilönä hän oli varsin kyseenalainen. Hän osoitti toisaalta poikkeuksellista urheutta muun muassa palvellessaan ensimmäisessä maailmansodassa, auttaessaan loukkaantuneenakin tovereitaan, mutta toisaalta häntä kuvailtiin erittäin hankalaksi persoonaksi. Hän muun muassa haukkui jo kuolleita kirjailijatovereitaan omissa teoksissaan. Erityisesti elämänsä loppuvuosina Hemingway oli pahoin alkoholisoitunut, hän sai silmittömiä raivokohtauksia ja oli erittäin vainoharhainen. Hemingway teki lopulta itsemurhan, kärsittyään pitkään masennuksesta ja alkoholismista.