Kirjat ja kirjallisuus ovat olleet osana kulttuuriamme jo pitkään ja suomalaiset voivatkin ylpeinä todeta olevansa lukutaidon kärkimaita. Lukeminen on kuitenkin vähentynyt merkittävästi ja kehitys on melko huolestuttavaa, sillä lukemisen väheneminen kohdistuu erityisesti nuoreen ikäluokkaan.
Uutta toivoa ovat tuoneet monet lukemiseen ja kirjoihin erikoistuneet blogit, jotka käsittelevät erilaisia teoksia melko monipuolisesti. Toivottavaa olisi, että internetin kautta myös monet nuoret löytäisivät kirjat ja innostuisivat lukemisesta, jolla on tutkitusti jopa erilaisia terveyshyötyjä. Se myös parantaa oppimista ja kehittää havainnointikykyä, joten lukemisen edistäminen on ehdottoman tärkeää.
Kirjat ovat vaikuttaneet yhteiskunnan historiaan
Kirjat vaikuttivat yhteiskunnassa jo ennen varsinaisen kirjapainojen keksimistä, sillä historiallisia tekstejä ja tapahtumia on kirjattu erilaisiin teoksiin jo antiikin ajoilta. Osa näistä on fiktiivisiä, osa voidaan todistaa historiallisesti tapahtuneiksi. Aiemmin kirjat olivat paperikääröjä, jotka tehtiin erilaisista materiaaleista, kuten pergamentista tai papyruskääröistä ja ne olivat todella harvojen saatavilla.
Huolimatta harvinaisuudestaan kirjoilla on kuitenkin ollut valtava merkitys yhteiskuntaan, joista todisteena ovat esimerkiksi antiikin tunnettujen filosofien teokset. Esimerkiksi Platonin tunnettu teos Valtio ja hänen oppipoikansa Aristoteleen useat teokset ovat toimineet yliopistoissa oppikirjoina jopa modernin ajan alkuun 1600-luvulle asti. Niitä luetaan edelleen esimerkiksi filosofian ja yhteiskunta-alan koulutuksessa, mutta nykyään ne ovat menettäneet merkityksensä varsinaisina ohjeina, vaan niitä käytetään enemmänkin yleissivistyksellisesti.
Filosofiaa on kuitenkin pidetty kaikkien tieteiden äitinä ja monet filosofian teokset ovat poikineet nykyäänkin käytössä olevia teorioita ja aiheuttaneet merkittäviä käänteitä historiaan, muun muassa marxismi lähti Karl Marxin ja Friedrich Engelsin teorioista, joita Leninkin aikoinaan sovelsi. Myös fysiikka ja muut luonnontieteet kehittyivät osin antiikin filosofien toimesta ja moni matemaatikko oli myös filosofi. Havaintojensa tarkalla kirjaamisella ja kokoamalla nämä kirjaukset yhdeksi teokseksi, kirjaksi, ovat filosofit onnistuneet edistämään tiedettä suurissa määrin.
On myös hyvä muistaa, että siinä missä rockmusiikin ja monien muiden ilmiöiden on pelätty tuhoavan nuoriso ja johtavan paheelliseen elämään, pidettiin myös kirjoja moraalisen rappion alkulähteenä. Erityisesti puristisina aikoina järjestettiinkin suuria kokkoja, joissa poltettiin muun muassa kirjoja, joiden linja ei noudattanut katolisen kirkon oppeja.
Kirjojen suosio kasvoi painokoneiden myötä
Kun aiemmin kirjat kuuluivat vain harvoille, kasvoi niiden suosio merkittävästi painokoneiden myötä. Saatavuuden lisääntyessä myös hinnat laskivat ja teollistuneena aikana kirjat olivat jo monen keskiluokkaisenkin saatavilla.
1900-luvun alkupuolelta alkaen oli jo syntynyt lukuisia teoksia, jotka olivat laajasti väestön keskuudessa tunnettuja ja niitä voitiin sanoa kirjallisuuden klassikoiksi. Myös vanhempia tekstejä luotiin painettuina kirjoina ja vieraiden maiden kirjallisuutta oli saatavan painettuna tekstinä. Kirjat kasvattivat jatkuvasti suosiotaan, olihan tuohon aikaan elämä melko yksinkertaista ja ne olivat lähes ainoa viihteen muoto hyvin monessa paikassa.
Kirjat nykymaailmassa
Vaikka moni lukee edelleen ja kertoo pitävänsä lukemisesta, on kirjojen merkitys viihteenä ja arjessa vähentynyt merkittävästi. Digitalisaation myötä monet muut median muodot ovat syrjäyttäneet lukemisen ja moni valitseekin tv-sarjat ja elokuvat kirjojen sijaan. Nämä ovatkin hyvä viihteen muoto, mutta eivät kuitenkaan korvaa kirjojen tuomaa mielikuvituksen aktivoitumista ja uppoutumista luettavaan tekstiin. Jokaisen kannattaisikin ainakin silloin tällöin kokeilla myös kirjojen lukemista, vaikka olisikin vannoutunut elokuvafani.
Nykyään kirjoja on saatavilla laajasti myös digitaalisessa muodossa ja niitä voi lukea esimerkiksi älylaitteiden avulla e-kirjoina. Myös netissä toimivat kirjakaupat tarjoavat usein mahdollisuuden ostaa kirja joko painettuna tai digitaalisessa muodossa. Myös kirjastot ovat suosittuja paikkoja kirjojen kuluttajien keskuudessa ja moni aktiivisesti lukeva lainaakin mieluummin kirjat niin, että niihin ei kulu tuhottomasti rahaa, eivätkä ne vie kotona liikaa tilaa.
Kirjablogit inspiraation lähteenä
Blogeista voi nykyään löytää lähes mitä tahansa ja lukijoiden iloksi, myös kirjoille omistettuja blogeja löytyy paljon. Kirjablogeissa käydään läpi kirja-arvosteluita, mutta voidaan esitellä myös itse kirjailijoita ja heidän tuotantoaan ja elämäänsä laajemmin. Näin saadaan laajempi kuva kirjallisuudesta ilmiönä, sen sijaan että keskityttäisiin yksittäisiin kirjoihin.